Zoek een koolhydraatarm dieet dat bij je past

Als er iets is wat we met zekerheid kunnen zeggen, is het dat een koolhydraatarm dieet erg succesvol is. Afvallen door minder koolhydraten te eten helpt. Er is in Nederland een verscheidenheid aan diëten op de markt gebracht, waarvan veel zich richten op het eten van minder koolhydraten.

Een koolhydraatarm dieet zoeken dat bij je past hoeft niet moeilijk te zijn. Het is een kwestie van voor jezelf helder hebben wat je doel is.

Dit artikel zal je daarbij helpen.

 

KoolhydratenHet Atkins-dieet

Verreweg het bekendste dieet binnen de koolhydraatarme diëten is het dieet van Robert Atkins. Deze Amerikaanse arts deed onderzoek naar het voedingspatroon van mensen en hoe dat zich verhield tot overgewicht. Wat bleek? Mensen die overwegend meer koolhydraten aten, werden sneller dik.

Vervolgens ontwikkelde Atkins een zogenaamd dieet waarbij het de bedoeling is om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Dit dieet is intussen een wereldwijde bestseller.

Het Atkins-dieet wordt dan ook gezien als het eerste koolhydraatarme dieet ter wereld. De leer van Atkins heeft veel andere experts geholpen bij het ontwikkelen van hun eigen dieet.

 

Het Dukan-dieet

Koolhydraatarm gericht is het Dukan dieet niet, maar het richt zich wel op het eten van meer eiwitten. Proteïnes helpen je om een gevuld en verzadigd gevoel te krijgen. Het Dukan dieet is dan ook een veelgebruikt dieet.

Eiwitten hebben veel positieve en voordelige werkingen op het menselijk lichaam. Wie op zoek gaat naar vervangers voor al die ongezonde koolhydraten komt al snel uit bij een eiwitrijk patroon aan voeding en dus ook bij het Dukan-dieet.

Is een koolhydraatarm dieet niks voor jou? Lees dan eens over het eiwitdieet. Grote kans dat dit je beter bevalt.

 

Andere diëten

Er zijn nog veel en veel meer diëten die zich richten op het minderen met koolhydraten. Mijn eigen Slanke Bourgondiër dieet heeft er eigenlijk ook wel veel van weg.

Maar je hoeft niet persé een kant en klaar dieetplan te volgen om met een koolhydraatarm dieet af te kunnen vallen. Je kan ook gewoon je gezonde verstand gebruiken en op zoek gaan naar producten die weinig tot geen koolhydraten bevatten.

Wist je dat in veel brood, pasta’s en rijst enorme hoeveelheden koolhydraten zitten? Dat is helemaal niet zo goed voor je. En toch staat het bij de meeste huishoudens dagelijks op tafel!

Een goede manier van koolhydraatarm eten is door brood en pasta af te zweren. Ga op zoek naar yoghurt en kwark, die boordevol eiwitten zitten, en vervang daarmee je ontbijt en je lunch. Daarmee beperk je de hoeveelheid koolhydraten die je op een dag binnenkrijgt al aanzienlijk.

Ga je daarbij nog eens letten op het minderen van vette snacks, snoep en koek… dan is het helemaal compleet en ben je al heel koolhydraatarm bezig.

 

Koolhydraatarme recepten

Het internet staat vol met koolhydraatarme recepten. Die kunnen je dan ook heel goed helpen om af te vallen met een koolhydraatarm dieet. Zoek vooral naar recepten die je zelf lekker vindt en leer jezelf aan om vaker koolhydraatarm en eiwitrijk te gaan eten.

Je zult van levensstijl moeten veranderen om dit dieet succesvol te laten zijn, maar heel ingrijpend hoeft dat niet te zijn. Doe het in kleine stapjes, zoals ik net al zei: vervang brood door yoghurt en kwark en ga op zoek naar wat je ongezondste tussendoortjes zijn (grote kans dat dit ook de producten zijn met de meeste koolhydraten) en vervang ze.

Eiwitrijke producten kunnen je prima helpen om de koolhydraten af te zweren en er toch een goed en gevuld aan over te houden. Op die manier hoeft afvallen geen straf te zijn.

 

Werkt het koolhydraatarme dieet?

Jazeker. Het koolhydraatarme dieet is niet voor niks al jaren erg populair. Wereldwijd lukt het jaarlijks miljoenen mensen om definitief af te vallen door middel van het volgen van een koolhydraatarm dieet of het eten van minder koolhydraten. Het kan dan ook zeker voor jou gaan werken, mits je het op de juiste manier aanpakt en je niet laat verleiden om toch weer meer koolhydraten te gaan eten.