5 manieren om havermout in te zetten

Wil jij graag afvallen? Dan kan havermout je goed helpen. Havermout bevat weliswaar veel koolhydraten, maar daar staan ook veel eiwitten tegenover. De koolhydraten die je in havermout aantreft zijn grotendeels trage koolhydraten en daarmee zullen ze niet worden opgeslagen als vet. Havermout vult, geeft energie en biedt mogelijkheden tot variatie. 

Niet voor niets wordt havermout teruggezien in koolhydraatarme diƫten en het eiwitdieet. Alleen als je een ketogeen dieet volgt kan het niet zinvol zijn om al teveel havermout te nuttigen (Bron: Dieetkompas).

Op welke 5 manieren kun je havermout inzetten als je wil afvallen?

1 Bij het ontbijt

Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag als je bewust bezig bent met afvallen. Je moet dan veel energie tot je nemen zodat je de rest van de dag goed kunt doorbrengen. Een havermoutontbijt is makkelijk te prepareren en kost weinig geld (een zakje havermout kost vaak onder de euro en je kunt er best even mee vooruit). Je kan havermout opwarmen en door de melk of yoghurt doen, maar het kan ook koud gegeten worden (al zal dit een kwestie van wennen zijn).

2 Gemalen

Je kunt ook prima wafels en koeken bakken op basis van havermoutmeel. Dat maak je eenvoudig zelf! Doe een zak havermout (of twee) door de blender tot er een poeder ontstaat. Dit poeder kun je gebruiken als alternatief voor tarwemeel. Op die manier liggen zelfs gebakjes en cakes weer binnen handbereik, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je er dikmakers als meel in gebruikt. Je kan ook cake meenemen als tussendoortje of voor bij de lunch.

3 Door gerechten heen

Er zijn niet veel gerechten die volledig op basis van havermout zijn samengesteld, maar je kan havermout wel door gerechten heen doen. Zo kun je een handje havermout door de salade doen, maar ook over vlees of door de groenten bakken. Dat geeft een iets andere bite aan het gerecht en je krijgt er meer energie van. Havermout is relatief smaakloos, dus je hoeft niet bang te zijn dat je gerecht er volledig door verandert.

Havermout en keto.

4 Met fruit

Havermout laat zich goed mengen met fruit. Een gezond bakje fruit of een complete fruitsalade is dan ook simpel te verrijken met een handjevol havermout. Wederom krijg je er een wat knapperige bite door, maar ook krijg je meer energie door havermout aan je fruit toe te voegen. Als je het lekker vindt kun je fruit en yoghurt ook combineren met havermout. De yoghurt kan het net even wat meer vullen en zoeter maken, waardoor het ook een echte smaakbeleving zal zijn.

5 Tussendoor

En tot slot kun je havermout ook zien als tussendoortje. Een koolhydraatarm dieet raadt bijvoorbeeld aan om als tussendoortje een bakje yoghurt met havermout te eten, maar je kan ook warme melk met opgewarmde havermout als pap nuttigen. Als tussendoortje is het heerlijk om wat extra energie te krijgen en je hoeft niet bang te zijn dat de kilo’s er aan zullen vliegen.

Start a Conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *