Overgewicht is een welvaartsziekte

Steeds meer mensen hebben te maken met ernstige vormen van obesitas of ernstig overgewicht. Helaas neemt dat aantal steeds meer (en ook steeds sneller toe). Hoe komt dat? Wat is er tegen te doen? En hoe komt het dat ook veel kinderen te kampen hebben met overgewicht of morbide obesitas?

 

Voor we antwoord geven op deze vragen even een korte toelichting van de termen die we hanteren in het artikel:

Obesitas = extreem overgewicht, zoveel kilo’s te zwaar dat het een zware belasting is en een aanslag op je gezondheid

Morbide obesitas = gevaarlijk overgewicht dat zelfs fataal kan worden als je niet direct actie onderneemt.

Overgewicht = als je een ongezond BMI hebt en op eigen kracht daaraan nog iets kunt doen.

 

Hoe komt het dat we veel zwaarder worden?

Overgewicht is een welvaartsziekte. We zijn te dik, omdat de consumpties die we onszelf toestaan er in overvloed zijn en ons dikker maken. Dat heeft meerdere redenen, onder andere:

  • Worden ongezonde producten goedkoop verkocht en geproduceerd vanuit heel ongezonde, dikmakende bestanddelen;
  • Zijn deze producten eenvoudig en snel te verkrijgen via de supermarkt;
  • Kunnen we met deze producten heel snel een maaltijd op tafel zetten zonder dat we er heel hard aan hoeven te werken.

Welvaart maakt dus dik. We hebben geen zin meer om uren in de keuken te staan kokerrellen en verkiezen een ongezonde pizza (die boordevol ongezonde bestanddelen zit) boven een gezonde salade of een goede maaltijd. En dat is natuurlijk finest.

 

Wat is er tegen te doen?

Er zijn verschillende meningen over overgewicht en ook over wat we er tegen moeten doen. Heel veel mensen denken namelijk dat dit bij deze tijd hoort en dat overgewicht normaal wordt. Ons lichaam past zich ernaar aan. Dat is een gevaarlijk idee, want je speelt wel met je lichaam. Door niet in actie te komen loop je het risico op heleboel nare ziektes en verschijnselen, zoals het dichtslibben van je aderen. Je moet er dus actie tegen ondernemen, zoals een dieet gaan volgen of veel meer gaan bewegen (krachttraining in de sportschool kan daarbij een zeer goed begin zijn).

 

Kinderen en overgewicht

Steeds meer basisscholen trekken aan de bel, want kinderen worden veel te dik. Ze zijn met de gymles vaak niet vooruit te branden, dik en ongezond. Hoe komt dat? Om dezelfde redenen die we eerder aandroegen: ongezonde producten zijn snel en makkelijk voor het grijpen en voorradig. Ouders verkiezen een pak van 10 stroopwafels voor € 0,90 boven een mandarijn van € 0,50 per stuk omdat je met 10 stroopwafels langer kunt doen (en ze niet zo snel over de tijd raken). Daarbij bewegen veel kinderen niet meer en zou het helpen als ze op een sportschool of gewone sport gingen. Helaas zijn de gymlessen op school niet toereikend.

 

Afrekenen met de welvaartsziekte

Begin zelf met het afrekenen met deze welvaartsziekte. Het is niet nodig dat zoveel mensen lijden onder overgewicht. Maar je zult wel voor jezelf de knop om moeten zetten en moeten besluiten dat het zo niet langer kan.